Dostupný skauting

Milí rodiče,

žijeme v turbulentní době a životní podmínky se nám mění pod rukama. Naše organizace Junák – český skaut si toho je dobře vědoma stejně jako toho, že v téhle nejednoduché době je snad ještě důležitější, aby holky a kluci mohli zažívat svá dětská dobrodružství s přáteli třeba právě ve skautských oddílech a měli možnost růst v radosti.

A právě proto nabízí Junák – český skaut od roku 2023 program Dostupný skauting. Díky němu můžeme finančně podpořit skauty a skautky, jejichž rodiny se dostaly do tíživé ekonomické situace a skauting by se tak pro ně mohl stát nedostupným. Program je financován z prostředků MŠMT a z darů soukromých podporovatelů organizace.

O finanční podporu ve výši max. 7 tisíc Kč na dítě bude žádat naše středisko pro vybrané děti a přispěje jim tak významně např. na účastnické poplatky na výpravy, může jim pořídit základní vybavení, které potřebují na běžné schůzky. V neposlední řadě bude moci nakoupit vybavení jako jsou spacáky, karimatky, batohy nebo kroje a ty bude moci dětem půjčovat. Nejedná se o finanční podporu letních táborů, ta bude probíhat až přibližně od dubna a budeme vás o ní informovat. 

Středisková rada schválila kritéria, podle kterých bude rozhodovat o podpoře jednotlivých holek a kluků z našich oddílů. Tato kritéria jsou: 

  • rodina má 3 a více dětí
  • rodina čelí náhlému výpadku v příjmech 
  • rodině výrazně vzrostly náklady (nájemné, energie atp.)
  • rodina se ocitla ve stavu finanční nouze a pobírá dávky hmotné nouze
  • rodina se ocitla ve stavu finanční nouze a pobírá příspěvek na bydlení
  • rodina se ocitla ve stavu finanční nouze a pobírá přídavky na dítě
  • rodina se ocitla ve stavu finanční nouze a pobírá příspěvek na mobilitu
  • rodič je samoživitel/samoživitelka
  • rodina je v exekuci
  • probíhá oddlužení rodiny formou osobního bankrotu
  • rodina dříve žádala o snížený členský příspěvek 

Pokud splňujete alespoň jedno z nich a chcete si požádat o finanční podporu pro vaše děti, které jsou v některém z našich oddílů, prosím vyplňte přiložené čestné prohlášení (na konci článku) a pošlete nám ho naskenované na e-mail nejpozději do 3. 3. S ohledem na citlivost uváděných informací bude doručené žádosti spravovat pouze pár pověřených lidí ze střediska.

Nejpozději do 15. 3. Vás informujeme, zda jsme vaši přihlášku zařadili do hromadné žádosti o finanční podporu, kterou budeme posílat na ústředí naší organizace. Pokud ústředí naši žádost schválí, spojí se s Vámi vedoucí oddílu Vašich dětí a dohodne se s Vámi na konkrétním čerpání podpory (tedy s jakou fin. podporou a na co můžete počítat). 

Naše středisko i celá organizace Junák – český skaut bude ráda za každé dítě, kterému finanční podpora z programu Dostupný skauting pomůže plnohodnotně zůstat v kolektivu svých skautských kamarádů a kamarádek. Proto se těšíme na vaše přihlášky a jsme k dispozici pro případné konzultace či doplnění dalších informací k programu. 

S pozdravem

Renča